Jolanta

Słodycze cukierki i ciastka

Nowości

Szeroka oferta pierników świątecznych Lechmar. Pierniki wykonywane ręcznie, według ...

cukierek Więcej...

Cukierki

Cukierek jest produktem spożywczym składającym się z odpowiedniej ilości specjalnie przygotowanego cukru, wody oraz innych substancji słodzących. Ważnym składnikiem cukierków są dodatki smakowe, takie jak mleko, kawa, kakao, orzechy, rum, mięta, wanilia lub owoce (wiśnie, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, morele, pomarańcze, cytryny, grejfruty, ananasy, kokosy, banany). Istotną rolę, szczególnie dla najmłodszych odbiorców, odgrywają naturalne barwniki, dzięki którym cukierki mogą przybierać rozmaite kolory.

Nazwę cukierek wymyślono w osiemnastym wieku, kiedy w języku polskim zaczęto używać słów złożonych o dwudzielnej budowie formalnej. W tym przypadku za podstawę posłużyła nazwa surowca jakim jest cukier.

Szeroka gama cukierków znajduje się w ofercie firmy Jolanta. Można tu znaleźć karmelki twarde, karmelki musujące, karmelki smakowe. Dostępne są też inne rodzaje cukierków jak popularne raczki lub cukierki miekkie typu toffi, albo krówki, czyli pomady. Osobną grupę stanowią wyroby czekoladowe, w której skład wchodzą cukierki czekoladowe, bombonierki, trufle oraz wszelkiego rodzaju inne cukierki w czekoladzie.

Copyright © 2006-2024 Jolanta - Słodycze, cukierki i ciaskta - Wszelkie prawa zastrzeżone