Jolanta
Szeroka oferta pierników świątecznych Lechmar. Pierniki wykonywane ręcznie, według ...
Cukierek jest produktem spożywczym składającym się
z odpowiedniej ilości specjalnie przygotowanego cukru, wody oraz innych substancji słodzących. Ważnym
składnikiem cukierków są dodatki smakowe, takie jak mleko, kawa, kakao, orzechy, rum, mięta, wanilia
lub owoce (wiśnie, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, morele, pomarańcze,
cytryny, grejfruty, ananasy, kokosy, banany). Istotną rolę, szczególnie dla najmłodszych odbiorców, odgrywają
naturalne barwniki, dzięki którym cukierki mogą przybierać rozmaite kolory.
Nazwę cukierek wymyślono w osiemnastym wieku, kiedy w języku polskim zaczęto używać słów złożonych
o dwudzielnej budowie formalnej. W tym przypadku za podstawę posłużyła nazwa surowca jakim jest cukier.
Szeroka gama cukierków znajduje się w ofercie firmy Jolanta. Można tu znaleźć
karmelki twarde,
karmelki musujące,
karmelki smakowe.
Dostępne są też inne rodzaje cukierków jak popularne
raczki lub
cukierki miekkie typu
toffi, albo
krówki, czyli
pomady.
Osobną grupę stanowią
wyroby czekoladowe, w której skład wchodzą
cukierki czekoladowe,
bombonierki,
trufle oraz wszelkiego rodzaju inne
cukierki w czekoladzie.